Filosofi

filosofi_hist

(Till höger: Karl XI till häst i slaget vid Lund,
målad av D K Ehrenstrahl)

Den ursprungliga filosofin utvecklades när man ville ha hästen i krig. Hästen skulle vara lätt i handen, rörlig och stark. Den var tvungen att lyda ryttarens varje kommando och vilja lyda dessa kommandon. Det fick inte förekomma några missförstånd eller bråk på slagfältet om vad ryttaren ber hästen att göra. Antingen hade man en sån häst eller så hade man en otrolig tur annars dog man. På slagfältet så fanns det en naturlig utsortering av dåliga och bra ryttare. De dåliga ryttarna eller de som hade otur dog på slagfältet. De som överlevde började ofta att föda upp stridshästar och dessa hästar fick en bra utbildning. Och så var den goda cirkeln av väl utbildade hästar sluten.

Hästen som en kung hade var inte mindre utbildad. Denna hästen var tvungen att röra sig med elegans och värdighet när kungen red genom folksamlingar. Oftast rörde sig hästen då i passage. Kungen skulle vid alla tillfällen vara säker och hästen skulle vara lätt och rörlig. I våra dagar så slåss vi inte på blodigt allvar till häst längre och kungar rider väldigt sällan genom folksamlingar. Vi håller oss med hästar för vårt nöjes skull. Med detta blir det ännu viktigare att tänka på hästens bästa. Det finns inget naturligt urval av dåliga och bra ryttare och alla som önskar kan köpa en häst.

Vi måste, i alla lägen, tänka på hästens bästa. Övningarna vi utför ska syfta till att göra hästen stolt, rörlig, lätt, smidig, stark och full av liv. Detta är vår skyldighet och också filosofin bakom den Akademiska Ridkonsten. Om du lyssnar till din häst kommer han att ”berätta” för dig när det är för tungt och vad den inte är redo för än och han kommer att ”berätta” hur han önskar att bli riden. Dålig ridning eller en olycka kan förstöra detta och då måste vi säga till hästen vad den ska göra tills den har återfått sitt ursprungliga tänkande. Så det viktigaste när man rider är inte hur långt du kommer på kortast möjliga tid utan hur du rider din häst. Om du rider med lätthet och ber hästen om att utföra saker så kommer han att tacka dig!

Till toppen